De komende weken start het nieuwe schooljaar. Hoe voorkomen we onderwijs op afstand nu de deltavariant rondgaat?
De start van het schooljaar is dit jaar extra spannend. De herfst komt eraan, traditioneel een seizoen van verkoudheidjes en snotteren. Maar nu hebben we ook te maken met de extra besmettelijke deltavariant van het coronavirus. Als je hier de 1,8 miljoen niet gevaccineerde Nederlanders bij optelt dan kan ons nog een flinke golf te wachten staan. Iedere Nederlander die dit wilde, kan inmiddels minimaal een vaccinatie hebben gehaald. Hoe gaat de overheid de groep twijfelaars over de streep halen?
Betalen voor je test
Om evenementen te bezoeken moet je inmiddels beschikken over een bewijs van vaccinatie, of een bewijs dat je corona al hebt gehad en beter bent. Voor de groep mensen die geen van beide bewijzen kunnen laten zien is er nog de mogelijkheid om gratis ‘Testen voor Toegang’ te gebruiken. Althans, dat was zo. Vanaf 20 september moet je nu betalen voor zo’n test. De Tweede Kamer ging hier afgelopen week met een minimale meerderheid mee akkoord. Het is een van de mogelijkheden die de overheid nu kan gebruiken; de kosten van het niet-gevaccineerd zijn hoger maken. Op die manier hopen ze twijfelaars over de streep te trekken. Het is de wortel waarmee deze Nederlanders gelokt gaan worden. Heeft het kabinet dan ook nog een stok waarmee er gedwongen kan worden tot vaccinatie? En mag dit eigenlijk wel volgens de wet?
Vaccinatiedwang?
Volgens minister Hugo de Jonge is er geen sprake van directe of indirecte dwang bij het vragen van een eigen bijdrage voor een test. Tegen RTL Nieuws zegt hij dat het gaat om het meebetalen aan een service van de overheid, en dus niet om vaccinatiedwang. Is het dwingen tot het nemen van een vaccin gerechtvaardigd denk je? Welke oplossingen zijn nog meer mogelijk?
Downloads:
verplicht vaccineren artikel werkblad havo
verplicht vaccineren artikel werkblad vwo