Home » Materiaal 12+ » Vaccinaties: individuele vrijheid of collectieve verantwoordelijkheid?

Vaccinaties: individuele vrijheid of collectieve verantwoordelijkheid?

In Eindhoven is een uitbraak van mazelen geconstateerd. Ook zijn er dit jaar al vier baby’s door kinkhoest overleden. Beide ziektes zijn te voorkomen met een vaccinatie, maar de vaccinatiegraad daalt al jaren. Bekijk de video en maak daarna de vragen.

De vaccinatiegraad is het percentage gevaccineerde mensen. Dit percentage moet hoger dan 95 procent zijn om ziekten uit te roeien. Het Centraal Bureau voor de Statistiek laat zien dat op sommige plekken in Nederland – bijvoorbeeld de Bible belt en grote steden – minder dan 70 procent van de bevolking gevaccineerd is tegen ziektes als mazelen, rode hond of kinkhoest.

Groepsimmuniteit

Als de vaccinatiegraad nog verder daalt, is er geen sprake meer van groepsimmuniteit. Er is dan een grotere kans op uitbraken zoals in Eindhoven. Om die reden lanceerde Sophie Hermans (VVD) een voorstel om kinderen die niet zijn gevaccineerd te weigeren bij de kinderopvang als de vaccinatiegraad te laag is.

Desinformatie

Twijfelende ouders vinden online blogs en video’s met informatie over de vermeende onveiligheid van vaccinaties. Gezondheidswetenschappers willen daarom dat de overheid zich actiever gaat bemoeien met het tegengaan van desinformatie op sociale media. In de Volkskrant zegt GGD-arts Putri Hintaran: “Als arts heb ik nog nooit polio gezien. Zo ontstaat vanzelf het beeld: de ziekte is niet zo erg, die komt helemaal niet voor.” Vaccineren is lange tijd heel succesvol geweest. Deskundigen denken dat mensen hierdoor vergeten zijn waartegen vaccineren beschermt.

Bron: Volkskrant, Op1

Downloads

Van de makers van Dilemma en Thema’s Maatschappijleer

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.