Home » Materiaal 12+ » Van FOMO naar ROMO

Van FOMO naar ROMO

Breien

Op sociale media is een nieuwe trend gaande: ROMO. Jongeren zitten liever met een kop thee op de bank dan dat ze uitgaan. Het mijden van nieuws is er ook een onderdeel van.

Vragen vooraf

  1. Heb jij wel eens last van FOMO?
  2. Wat zou ROMO letterlijk kunnen beteken?

Bekijk de video

Van FOMO naar ROMO: waarom ‘leven als een oma’ steeds populairder wordt | NU.nl – YouTube

Vragen bij de video

  1. Zet de termen JOMO, ROMO en FOMO in chronologische volgorde. Zet de verschillende betekenissen er tussen haakjes bij.
  2. ROMO houdt ook in dat steeds meer jongeren het nieuws links laten liggen. Welke reden hebben zij daarvoor?
  3. Waarom is het zorgelijk als jongeren het nieuws niet meer volgen?
  4. Volgens de verslaggever besteedt NU.nl extra aandacht aan nieuws voor jongeren. Is dat volgens jou een oplossing voor nieuws vermijdende jongeren? Waarom wel/niet?
  5. ROMO is onderdeel van de grandma era of het omatijdperk. Geef in eigen woorden een omschrijving van dit tijdperk. Wees volledig en gebruik maximaal veertig woorden.
  6. Is het omatijdperk iets voor jou? Licht je antwoord toe.

Aan de slag

Optie 1

Het is belangrijk dat kranten jongeren aan zich weten te binden. Stel met enkele klasgenoten de voorpagina van jullie eigen krant samen. Zoek daarvoor actuele artikelen die jongeren boeien en optimistisch stemmen. Jullie kunnen natuurlijk ook zelf een artikel schrijven. Bedenk een passende titel voor jullie krant.

Optie 2

Lees dit artikel over de grandma era. Schrijf een betoog (300 – 500 woorden) waarin je andere jongeren ervan overtuigt, dat het goed is om je (af en toe) over te geven aan rust en saaie bezigheden. Geef twee argumenten, een tegenargument en een weerlegging. Sluit je betoog af met een uitsmijter.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Een gedicht op de muur van een gebouw

Poëzieweek

Van 30 januari tot en met 5 februari 2025 is het Poëzieweek. De hele week zijn er activiteiten rondom poëzie. Het thema van de Poëzieweek is ‘lijfelijkheid’. Poëzie ervaar je namelijk met je hele lijf, met al je zintuigen.

Bekijk
De helm van Cotofenesti

(On)herkenbaar in beeld

Onlangs vond in het Drents Museum in Assen een kunstroof plaats waarbij vier Roemeense topstukken werden gestolen. Twee verdachten werden door de politie herkenbaar in beeld gebracht. Wat doe je als nieuwsmedium met de privacy van verdachten?

Bekijk
Groep jongeren speelt toneel

Theatervoorstellingen op school

Sinds de coronapandemie is het voor theatermakers steeds moeilijker geworden om op scholen voorstellingen te maken over maatschappelijke onderwerpen. Ze krijgen er minder ruimte voor en worden regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag.

Bekijk
Boek hedendaags Nederlands

Een kwarteeuw aan taal

De eerste 25 jaar van deze eeuw zitten erop. Genootschap Onze Taal maakte de balans op en ontdekte dat niet alleen de taal veranderd is, maar ook de manier waarop we ernaar kijken.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.