Home » Materiaal 12+ » Help, de Groninger blaarkop verdwijnt!

Help, de Groninger blaarkop verdwijnt!

Steeds meer oude rassen van koeien, geiten en kippen zoals de Groninger blaarkop, Nederlandse landgeit en Eikenburger kriel dreigen te verdwijnen. Dat komt doordat de aandacht eenzijdig uitgaat naar meer productieve, door selectie gekweekte rassen. Hetzelfde geldt voor sommige voedselgewassen. Maar er zijn initiatieven om deze rassen te behouden.

Ga naar deze site en bekijk de video ‘Hollandse veerassen verdwijnen’. Maak daarna de opdrachten.

Opdrachten

1 Leg uit hoe in de afgelopen periode rassen met een hoge productie tot stand zijn gekomen.

2 Welk risico bestaat bij het kweken van hoog productieve rassen?

3 Welk begrip gebruikt men om de variatie binnen een groep verschillende rassen van bijvoorbeeld koeien, kippen of planten aan te geven?

4 In 2020 waren er nog 1512 volwassen vrouwelijke dieren (van twee jaar of ouder) van het koeienras lakenvelder. De inteelttoename per generatie is 0,5–1 %.
Leg uit wat wordt bedoeld met inteelt en wat de oorzaak is van de toename.

5 In de wereldzadenbank op het noordelijk gelegen eiland Spitsbergen worden plantenzaden van zoveel mogelijk plantenrassen opgeslagen, waaronder de zaden van veel voedselgewassen en van hun naaste verwanten. De zadenbank bevindt zich 120 meter diep in een berg vlak bij de plaats Longyearbyen, op een hoogte van circa 130 meter boven zeeniveau.
Leg uit wat de achtergrond is van het aanleggen van deze zadenbank.

6 De wereldzadenbank wordt ook schertsend de ‘ark van Noach’ genoemd.
Leg uit wat daarmee wordt bedoeld.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere In het nieuws Biologie

Een pleister op je hart: het kan nu echt!

Bij een hartaanval of een andere ziekte kan het hart van een mens beschadigd raken. Om het hart te helpen bij het herstel, hebben onderzoekers een hartpleister ontwikkeld van levende hartspiercellen. Ze maken deze pleister van eigen cellen van de patiënt of van donorcellen. Tests bij apen en een patiënt tonen positieve resultaten. Hoewel verder […]

Bekijk

Knieblessures bij voetbalsters

Er zijn steeds meer voetballende meisjes en vrouwen. Opvallend is dat zij een grotere kans hebben op blessures dan jongens en mannen, vooral als het gaat om de knieën en het hoofd. Hoe komt dat en hoe kan de kans op knieblessures worden verkleind? Bekijk de video. Maak daarna de opdrachten. Opdrachten 1 Leg uit […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.