Op woensdag 17 maart waren er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Alle Nederlanders van 18 jaar en ouder mochten hun stem uitbrengen op één van de kandidaten van de partijen die meedoen. De VVD was opnieuw de grote winnaar. D66 kreeg ook erg veel stemmen en werd tweede. Stemden de mensen in jouw gemeente ook op deze partijen? Is dat anders dan twee jaar geleden? Waarom is dat zo? Dat ga je onderzoeken.
Iedereen zijn eigen partij
Er zijn allerlei redenen waarom mensen op een bepaalde partij stemmen. Sommigen doen dat omdat een partij goede ideeën heeft. Anderen stemmen vooral op een specifieke persoon die ze vertrouwen. Veel mensen stemmen op een partij die past bij een bepaalde groep, bijvoorbeeld:
- Mensen met lage inkomens stemmen vaak SP of PVV.
- Ondernemers stemmen vaak VVD.
- Mensen met hoge inkomens stemmen vooral VVD, D66 of GroenLinks.
- De meeste boeren en veel ouderen stemmen op het CDA.
- De PvdA is de populairste partij bij mensen met een niet-westerse migratieachtergrond.
- Verder zijn er kleinere partijen die zich op één groep richten, 50PLUS (ouderen), SGP (gereformeerden) en NIDA (moslims).
Natuurlijk geldt deze indeling niet voor iedereen. Er zijn bijvoorbeeld volop jonge CDA-stemmers die in de stad wonen en PvdA-stemmers zonder migratieachtergrond. Het klopt alleen als je naar groepen kijkt. Als één iemand op de VVD stemt, zegt dat bijvoorbeeld niets over het inkomen van die persoon. Maar als de VVD heel populair is in een wijk, mag je ervan uitgaan dat de inkomens in die wijk hoger zijn dan gemiddeld.
Jouw gemeente
Hoe zit het met jouw gemeente? In deze opdracht ga je uitzoeken hoe de mensen daar stemden bij de Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar en twee jaar geleden. Je gaat op zoek naar de oorzaak van het stemgedrag.
Bron 1 Stemwijzer
Bron 2 uitslag per gemeente in 2017 en 2019
Bron 3 CBS in de buurt
Werkblad Werkblad ACTUALITEIT verkiezingen
Antwoorden Antwoordblad ACTUALITEIT verkiezingen