Home » Materiaal 12+ » Vogelgriep

Vogelgriep

Er heerst vogelgriep in Europa. In Nederland geldt sinds oktober een ophokplicht, maar toch blijft de vogelgriep zich verspreiden. Vorige week werd op een pluimveebedrijf in Lunteren de vogelgriep vastgesteld en moesten er 90.000 kippen gedood worden.

Vragen vooraf

  1. Merk jij iets van de vogelgriep in Nederland?
  2. Wat doet een bericht over 90.000 gedode kippen met jou?

Bekijk de video

(694) Janneke de Bijl over het ruimen van kippen | NPO Radio 1 – YouTube

Vragen bij de video

  1. In Lunteren zijn 90.000 kippen ‘geruimd’. Welk stijlfiguur kun je hierin herkennen? Licht je antwoord toe.
  2. Wat is het belangrijkste bezwaar van de columnist over de berichtgeving rond de vogelgriep?
  3. Hoeveel vogels zijn er sinds oktober 2021 gedood vanwege de vogelgriep?
  4. Tussen de zestiende eeuw en achttiende eeuw is er een andere kijk op dieren ontstaan. Beschrijf deze verandering aan de hand van de filosofen Descartes en Bentham. Gebruik maximaal 40 woorden.
  5. Welk verwijt aan de mensheid klinkt er door in het gesprek tussen de buitenaardse wezens en de mensen? Wees zo volledig mogelijk.
  6. Kun jij je vinden in dit verwijt? Licht je antwoord toe door minstens een argument te geven.

Aan de slag

Optie 1

De pluimveesector pleit voor het vaccineren van kippen. Lees het volgende artikel:

Maatregelen tegen vogelgriep doen pijn, maar wat is het alternatief? | Nieuwsuur (nos.nl)

Schrijf een betoog waarin je voor het vaccineren van kippen pleit. Onderbouw dit standpunt met twee argumenten. Geef ook een tegenargument en ontkracht dit vervolgens. Gebruik ongeveer vijfhonderd woorden voor je betoog.

Optie 2

Filosoof Bentham wordt gezien als een van de eerste voorvechters van dierenrechten. Lees hier meer over zijn opvattingen.

Schrijf nu een gedicht over dierenleed en/of dierenrechten. Maak eerst een mindmap om jouw ideeën over dit onderwerp inzichtelijk te maken. Schrijf daarna een gedicht van minimaal zestien regels. Het gedicht hoeft niet te rijmen, maar het mag natuurlijk wel. Deel jouw eindresultaat met minimaal drie klasgenoten.

 

 

 

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Een gedicht op de muur van een gebouw

Poëzieweek

Van 30 januari tot en met 5 februari 2025 is het Poëzieweek. De hele week zijn er activiteiten rondom poëzie. Het thema van de Poëzieweek is ‘lijfelijkheid’. Poëzie ervaar je namelijk met je hele lijf, met al je zintuigen.

Bekijk
De helm van Cotofenesti

(On)herkenbaar in beeld

Onlangs vond in het Drents Museum in Assen een kunstroof plaats waarbij vier Roemeense topstukken werden gestolen. Twee verdachten werden door de politie herkenbaar in beeld gebracht. Wat doe je als nieuwsmedium met de privacy van verdachten?

Bekijk
Groep jongeren speelt toneel

Theatervoorstellingen op school

Sinds de coronapandemie is het voor theatermakers steeds moeilijker geworden om op scholen voorstellingen te maken over maatschappelijke onderwerpen. Ze krijgen er minder ruimte voor en worden regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag.

Bekijk
Boek hedendaags Nederlands

Een kwarteeuw aan taal

De eerste 25 jaar van deze eeuw zitten erop. Genootschap Onze Taal maakte de balans op en ontdekte dat niet alleen de taal veranderd is, maar ook de manier waarop we ernaar kijken.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.