Home » Materiaal 12+ » Waarom verbrandt je huid in de zon?

Waarom verbrandt je huid in de zon?

In de lente zien we de zon steeds meer, in de zomer bereikt de zonnestraling haar maximum. Het is verstandig om je dan te beschermen tegen de negatieve effecten van deze zonnestraling.

Bekijk de video en maak daarna de opdrachten.

Opdrachten

1 Welk type UV-straling zorgt voor veroudering van de huid?
A UV-A
B UV-B
C UV-C

2 Noem twee soorten weefsel waarin het eiwit collageen voorkomt.

3 Als je je huid verbrandt, zie je dat aan het verschijnen van een rode huid.
Hoe ontstaat die rode kleur? En waardoor zie je het pas enige tijd nadat je hebt liggen zonnen?

4 Waardoor is schade aan het DNA in de huid minder sterk als je eerst een paar keer ’s morgens vroeg of laat in de middag zonnebaadt?

5 Ouders van baby’s met een donkere huid krijgen op het consultatiebureau het advies om hun baby’s extra vitamine D te geven. Leg dit advies uit.

6 Wat is de oorzaak van het verschil in huidtypes bij mensen?

Broer en zus met verschillende huidtypen.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere In het nieuws Biologie

Evolutionair onderzoek met behulp van eiwitten

Evolutionair onderzoek gebeurt vaak door de bouw van fossiele botresten en recente botten te vergelijken. Een nieuwere methode is de vergelijking van biomoleculen.

Bekijk

Dierenkunstjes in Dolfinarium onder vuur

Dolfijnen, zeeleeuwen en walrussen in het Dolfinarium moeten kunstjes opvoeren waarmee ze volgens de inspectie onnatuurlijk gedrag laten zien.

Bekijk

De mens en de marathon

In april vindt de beroemde marathon van Rotterdam plaats: duizenden mensen proberen 42,2 km hard te lopen. In de oertijd renden mensen ook lange afstanden, maar dan achter mogelijke prooidieren aan. Die dieren renden veel sneller, maar raakten oververhit doordat ze niet goed konden zweten. De jagende mensen konden hun lichaamstemperatuur wel goed op peil […]

Bekijk

Minder libellen als gevolg van klimaatverandering

Het aantal libellen in Nederland is sinds 2008 met 28% afgenomen. Dit past bij het beeld dat de biodiversiteit onder druk staat als gevolg van de klimaatverandering. Vooral libellensoorten die van kou houden, verdwijnen snel. Belangrijke oorzaken zijn warme zomers, droogte en een slechte kwaliteit van het water. Warmteminnende libellen doen het juist beter. Lees […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.