Home » Materiaal 12+ » Wat gebeurt er bij vaccineren?

Wat gebeurt er bij vaccineren?

Wat gebeurt er als je gevaccineerd wordt? Hoe werkt het en hoe doet het minder pijn? Rachel en Elbert van Topdoks leggen alles uit over vaccinaties!

Bekijk de video en maak de vragen van toetsenexpert en biologiedocent René Westra!

Vragen

1. Vaccineren is een moeilijk woord voor inenten. Het woord vaccineren komt van het Latijnse woord vaccca = koe. Zoek eens uit wat het verband is tussen het woord koe en inenten. 

2. Wat is het verschil tussen virussen en bacteriën? 

3. Niet alle in de film besproken ziektes (afkortingen DTP en BMR) worden veroorzaakt door een virus. Bij welke twee ziektes is een bacterie de oorzaak? 

4. Door een inenting (ook wel vaccinatie genoemd) kun je immuun worden voor een bepaalde ziekte. Leg dat uit. 

5. Waarom word je tegen bepaalde bacterie-of virusziekten ingeënt en tegen andere niet? 

6. Wat is het verschil tussen natuurlijke immunisatie en kunstmatige immunisatie? 

7. Waarom worden oude mensen wel en de meeste jonge mensen niet ingeënt tegen griep? 

8. Dokters waarschuwen als het percentage mensen dat gevaccineerd is tegen een bepaalde ziekte lager is dan een bepaalde kritische waarde. Wat kan er dan namelijk gebeuren? 

9. Als je op reis gaat naar een ver land, moet je soms extra inentingen krijgen. Leg uit waarom. 

10. Hoe kan het dat je na een inenting een hele tijd lang immuun bent, terwijl witte bloedcellen maar kort leven en worden opgevolgd door nieuwe? 

11. Als een pasgeboren baby melk drinkt van de moeder, zitten daar wel de afweerstoffen in die moeders witte bloedcellen heeft gemaakt, maar niet die bloedcellen zelf. Leg uit dat het verstandig is die baby een tijdje later in te enten. 

12. De kinderen in de film zijn waarschijnlijk als baby al ingeënt. Waarom moet dat inenten bij hen herhaald worden?’

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Wat is het geheim van diepzeeduikers?

Veel mensen zijn gek op snorkelen en duiken in zee. De meeste van hen blijven redelijk aan de oppervlakte van het water, maar sommige mensen duiken diep. Heel diep! Daarbij is het belangrijk dat ze bepaalde maatregelen nemen, want er zitten ook risico’s aan diepzeeduiken. Dit is de laatste lesopdracht van dit schooljaar, gemaakt door […]

Bekijk

Hoe kunnen insecten helpen om moorden op te lossen?

Als een mens of een ander zoogdier sterft, daalt de lichaamstemperatuur. Na overlijden neemt de huidtemperatuur gewoonlijk snel af door warmtestraling. De kerntemperatuur van het lichaam van een mens (ca. 37,2 °C) zal echter de eerste 2-3 uur na overlijden vrij constant blijven. Daarna vindt afkoeling plaats met een snelheid van ongeveer 0,5-1 °C per […]

Bekijk

Wat weet jij eigenlijk over de penis?

De penis is een orgaan dat alleen voorkomt bij mensen (en sommige dieren) die als jongen zijn geboren. Bijzonder is dat dit orgaan een dubbelfunctie heeft: bij het plassen en bij het naar buiten werken van zaadcellen. Biologiedocent en toets-expert René Westra maakte vragen bij de video De Penis: Topdoks LabExperiment. Bekijk ‘m hier en […]

Bekijk

Hoeveel kleuren zie jij?

De meeste mensen zien de wereld in kleur, tenminste: als het licht is. In het donker is de wereld voor ons zwartwit. Mensen zien niet alle mogelijke kleuren. Ultraviolet en infrarood vallen buiten de grenzen van voor ons zichtbaar licht. We zien trouwens niet alle kleuren in de cirkel doordat we voor al die zes […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.