Home » Materiaal 12+ » Wat is het verschil tussen een bacterie en een virus?

Wat is het verschil tussen een bacterie en een virus?

Voor eens en altijd uitgelegd in ietsje meer dan een minuut: het verschil tussen een bacterie en een virus! In de grappige animaties van Schooltv’s Clipphanger leer je in korte tijd over de meest ingewikkelde onderwerpen.

Duur video: 1:28 min.

Bekijk de video en beantwoord de vragen van biologiedocent en toetsen-expert René Westra!

Vragen

  1. In de film kijkt iemand door een lichtmicroscoop naar bacteriën. Hoe komt het dat je virussen met dit instrument niet kunt zien?
  2. Welke namen gebruikt men voor a. bacteriën in je lijf waar je geen last van hebt en b. bacteriën in je lijf die je ziek maken?
  3. Noem twee technieken die witte bloedcellen gebruiken om schadelijke bacteriën onschadelijk te maken.
  4. Een virus kun je vergelijken met iemand die een manuscript voor een boek heeft, maar geen geld om dat boek te laten drukken. Hij breekt in bij een copyshop en laat 1000 exemplaren van zijn boek drukken. Wat gebeurt er met een cel als copyshop, als een virus hem 1000 exemplaren van zichzelf laat afdrukken, die de cel daarna verlaten?
  5. Antibiotica zoals penicilline blokkeren allerlei processen in de cel van een bacterie, zodat die zichzelf niet meer kan delen. Leg uit hoe het kan dat antibiotica niet werken tegen virussen.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Wat is het geheim van diepzeeduikers?

Veel mensen zijn gek op snorkelen en duiken in zee. De meeste van hen blijven redelijk aan de oppervlakte van het water, maar sommige mensen duiken diep. Heel diep! Daarbij is het belangrijk dat ze bepaalde maatregelen nemen, want er zitten ook risico’s aan diepzeeduiken. Dit is de laatste lesopdracht van dit schooljaar, gemaakt door […]

Bekijk

Hoe kunnen insecten helpen om moorden op te lossen?

Als een mens of een ander zoogdier sterft, daalt de lichaamstemperatuur. Na overlijden neemt de huidtemperatuur gewoonlijk snel af door warmtestraling. De kerntemperatuur van het lichaam van een mens (ca. 37,2 °C) zal echter de eerste 2-3 uur na overlijden vrij constant blijven. Daarna vindt afkoeling plaats met een snelheid van ongeveer 0,5-1 °C per […]

Bekijk

Wat weet jij eigenlijk over de penis?

De penis is een orgaan dat alleen voorkomt bij mensen (en sommige dieren) die als jongen zijn geboren. Bijzonder is dat dit orgaan een dubbelfunctie heeft: bij het plassen en bij het naar buiten werken van zaadcellen. Biologiedocent en toets-expert René Westra maakte vragen bij de video De Penis: Topdoks LabExperiment. Bekijk ‘m hier en […]

Bekijk

Hoeveel kleuren zie jij?

De meeste mensen zien de wereld in kleur, tenminste: als het licht is. In het donker is de wereld voor ons zwartwit. Mensen zien niet alle mogelijke kleuren. Ultraviolet en infrarood vallen buiten de grenzen van voor ons zichtbaar licht. We zien trouwens niet alle kleuren in de cirkel doordat we voor al die zes […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.