Home » Materiaal 12+ » Watersnoodramp

Watersnoodramp

Op 1 februari is het zeventig jaar geleden dat de watersnoodramp van 1953 plaatsvond. Inmiddels hebben we de Deltawerken om ons te beschermen tegen zeewater. Betekent dit dat we ons geen zorgen meer hoeven te maken over overstromingen?

Vragen vooraf

  1. Wat weet jij van de watersnoodramp van 1953?   
  2. Maak jij je zorgen om overstromingen in Nederland?

Bekijk de video

VERDRINKEN er straks weer DUIZENDEN mensen in Nederland? | Rewind: Watersnoodramp – YouTube

Vragen bij de video

  1. De oma van Maud vertelde pas na vijftig jaar haar verhaal over de watersnoodramp. Waarom sprak ze er niet eerder over, denk je?
  2. Noem een verschil én een overeenkomst tussen de watersnoodramp van 1953 en de overstromingen in Valkenburg.
  3. Maak een tijdlijn waarop je met kernwoorden aangeeft wat er in 1953 gebeurde op 31 januari, 1 februari (01:00 uur, 03:00 uur, 16:00 uur), 2 februari en 3 februari.
  4. Waardoor kon het zo misgaan in 1953?
  5. Wat moeten we doen om een nieuwe watersnoodramp te voorkomen? Geef twee antwoorden.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Stel je voor dat de zeespiegel ineens zo snel stijgt, dat grote delen van Nederland plotseling dreigen te overstromen. Er wordt groot alarm geslagen en de minister-president roept iedereen op om veiligheid te zoeken.

Schrijf een kort verhaal vanuit het perspectief van een jongere die zich in deze situatie bevindt. Beschrijf in je verhaal wat dit personage meemaakt en hoe hij/zij zich voelt. Gebruik minimaal driehonderd woorden.

Optie 2

In boeken, films en series wordt regelmatig een wereld geschetst waarin de zeespiegel naar ongekende hoogte is gestegen en mensen een andere manier hebben gevonden om op aarde te kunnen leven. Hoe stel jij je zo’n wereld voor?

Maak een digitale collage van afbeeldingen en woorden die weergeven hoe deze fictieve wereld eruitziet volgens jou. Zorg dat de collage ook voor anderen begrijpelijk is; maak zo nodig een bijschrift bij de afbeeldingen.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk
Reizigers stappen in trein

Geweld in het OV

Afgelopen zaterdag stond een groot deel van het openbaar vervoer (OV) drie minuten stil. Het was een protest tegen het geweld waar OV-medewerkers regelmatig mee te maken krijgt. De directe aanleiding voor de actie was de mishandeling van een conducteur een week eerder.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.