Home » Materiaal 12+ » Weet jij wat een auto-immuunziekte is?

Weet jij wat een auto-immuunziekte is?

Hans Sibbel, een bekende Nederlandse cabaretier, lijdt aan de auto-immuunziekte systemische sclerose of sclerodermie. Bij deze aandoening krijg je last van ontstekingen en verharding van je bindweefsel. Dat weefsel komt in je hele lichaam voor. Het zorgt ervoor dat de cellen van je huid, gewrichten, spieren en organen bij elkaar worden gehouden. Bij sclerodermie wordt de aanmaak van bindweefsel verstoord.

Bindweefsel bestaat onder andere uit twee eiwitten: stug collageen en soepel elastine. De aanmaak van elastine wordt door afweercellen uit het lichaam verstoord, doordat zij die stof als lichaamsvreemd beschouwen. Hierdoor ontstaat er relatief veel collageen en wordt het bindweefsel stugger. 

Bij systemische sclerodermie kan het bindweefsel in de huid, spieren, gewrichten en inwendige organen (bijvoorbeeld de darmen, longen, nieren en het hart) worden aangetast. Meestal begint deze ziekte tussen het 30e en 50e levensjaar.

Bekijk de video van Schooltv over auto-immuunziekte en beantwoord de vragen van toetsen-expert en biologiedocent René Westra!

onderzoek auto-immuunziekte

Vragen

De nagelriemtest die dokter Madelon Vonk doet, is een onderzoek naar de ziekte (of syndroom) van Raynaud. Als de doorbloeding bij de nagelriemen slecht is, kan dat wijzen op een auto-immuunziekte die schade aan de wanden van bloedvaten aanricht.
1. Leg uit dat dit problemen kan veroorzaken. 

2. Wat is het verschil tussen een auto-immuunziekte en een allergie? 

3. Welke twee factoren spelen een rol bij het ontstaan van een auto-immuunziekte? 

4. Welk onderdeel van het immuunsysteem zorgt uiteindelijk voor de verstoring van de aanmaak van elastine bij sclerodermie? 

5. Verklaar met behulp van de film en de bovenstaande tekst de klachten van Hans Sibbel. 

6. Leg uit dat we de meeste auto-immuunziekten momenteel wel kunnen afremmen, maar dat we de patiënten niet volledig kunnen genezen. 

7. Noem twee andere voorbeelden van auto-immuunziekten en zet erbij in welke organen die ziekten voorkomen.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lessuggesties Biologie

De (zware) charme van je darmen: het microbioom!

Ze wonen in de neus, de mond, de oren, de vagina en op de huid. Maar vooral, in de darmen. Deze medebewoners - bacteriën, eencellige diertjes, schimmels en virussen - noemen we in zijn geheel het microbioom.

Bekijk
Duinen

Hoe ontstaan duinen?

Duinen beschermen ons tegen de zee én ze zijn aangelegd door de zee zelf. Op de duinen groeit helmgras. De lange wortels van dit gras zorgen ervoor dat de zandkorrels niet worden weggeblazen. Zo blijven de duinen liggen. Maar hoe zijn ze ontstaan?

Bekijk

Wat kun je uit het DNA van iemand lezen?

DNA is eigenlijk de code die je cellen uitlezen om te weten hoe je lichaam moet functioneren. Het is ook mogelijk voor ons als mens om iemands DNA te lezen. Dat is wel behoorlijk ingewikkeld. Complexe technieken zijn er voor nodig om op basis van speeksel of bloed te kijken naar hoe ons DNA eruit […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.