Aanstaande maandag worden opnieuw Michelinsterren uitgereikt aan restaurants met een uitstekende keuken en perfecte bediening. Om in aanmerking te komen voor zo’n ster moet iedereen in een restaurant op de toppen van zijn kunnen presteren. Wat doet dat met de werksfeer in toprestaurants?
Vragen vooraf
- Wat versta jij onder een toprestaurant?
- Zou je ooit in een sterrenrestaurant willen eten? Waarom wel of niet?
Bekijk de video
Nieuwsuur – Harde werksfeer in topkeukens
Vragen bij de video
- Wat bedoelt de eerste spreker, Theo van Rensch, als hij zegt dat werken in een keuken niet bedoeld is voor mensen van suiker?
- Theo van Rensch noemt het werken als chef zwaar. Welke drie redenen geeft hij daarvoor?
- Arthur Beek werkt nu bij een hotelketen. Eerst werkte hij bij toprestaurants met 1 of 2 ster(ren).
- Waarom is hij gestopt bij die toprestaurants? Geef vier redenen.
- Heb jij wel eens met slechte werkomstandigheden te maken gehad op je werk of stageplek? Hoe ging je daarmee om?
- Edwin Vlek van de Horecabond geeft aan dat er een duidelijk verschil is tussen de aanpak van jonge chefs en de aanpak van wat oudere chefs. Bij welke groep horen Theo van Rensch en Martijn Struijk (restauranteigenaar uit Breda), denk je?
- Edwin Vlek geeft antwoord op de vraag: ‘Maar kun je dan die topprestatie nog wel leveren?’ Ben je het eens met zijn antwoord? Leg uit.
Aan de slag
Optie 1
Stel met een klasgenoot een algemeen stagecontract op voor je opleiding. Daarin staat omschreven aan welke eisen een goede stageplek moet voldoen. Enkele richtvragen:
- Wat zorgt ervoor dat iemand zich goed voelt op een stageplek?
- Wat zijn kenmerken van goed werkgeverschap?
- Wat heeft iemand op een stageplek nodig om te presteren op topniveau?
Ga vervolgens in gesprek over jullie contract:
- Bespreek jullie contract met een ander tweetal. Wat zijn de overeenkomsten en grootste verschillen?
- Bespreek de belangrijkste overeenkomsten en verschillen klassikaal. Is er op school al zo’n eisenlijst voor een goede stageplek? Kunnen jullie goede eisen toevoegen?
Optie 2
Afgelopen week kwam in het nieuws dat ook de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, Dennis Wiersma, wel eens heeft geschreeuwd en te fel is geweest in de omgang met ambtenaren op zijn ministerie. Bekijk en lees onderstaande bronnen:
- RTLNieuws – Minister Wiersma – grensoverschrijdend gedrag ambtenaren
- NOS – Minister Wiersma erkent – soms te fel tegen zijn ambtenaren
Beschrijf in een kort, beschouwend artikel (200 – 400 woorden):
- welke overeenkomsten je ziet als je het werken in toprestaurants vergelijkt met het werken op het ministerie (op basis van de bronnen uit deze lesopener).
- welke redenen mensen hebben om te fel te reageren in een werksituatie.
- in hoeverre je kunt begrijpen dat mensen zo reageren.
- welk advies je zou geven aan mensen die zo fel reageren.
Antwoorden bekijken
Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.