Home » Materiaal 12+ » Zinkgaten
Schooltype
Niveau

Zinkgaten

Auto zakt in gat in de weg

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Vragen vooraf

  1. Heb jij weleens een zinkgat gezien?
  2. Maak jij je weleens zorgen over zinkgaten?

Bekijk de video

Waar komen al die zinkgaten vandaan? | UITGEZOCHT #82 (youtube.com)

Vragen bij de video

  1. Zinkgaten zijn ingestorte holtes onder de grond. Op welke twee manieren ontstaan deze holtes onder de grond meestal?
  2. Waarom zijn er dit jaar opvallend veel zinkgaten ontstaan in Nederland?
  3. Door klimaatverandering komen er ook dicht bij de Noordpool steeds vaker zinkgaten voor. Hoe ontstaan de zinkgaten daar?
  4. Naast klimaatverandering is er nog een andere reden waarom er steeds meer zinkgaten ontstaan. Welke reden is dat?
  5. Bedenk op basis van de video een andere passende term voor een zinkgat.
Van de makers van Talent en Taalblokken Nederlands

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

In de video hoorde je dat zinkgaten soms diep bewaarde geheimen onthullen.
Schrijf een kort verhaal over een nieuw zinkgat dat iets bijzonders onthult. De hoofdpersoon ben jij zelf. Gebruik minimaal driehonderd woorden voor jouw verhaal.

Optie 2

Veel mensen vinden zinkgaten een boeiend verschijnsel en sommige zinkgaten zijn dan ook een toeristische attractie geworden.

Maak een reclamefolder voor een zelfbedacht, uniek zinkgat. Met de folder wil je toeristen informeren over de bijzonderheden van het zinkgat. Je wil de toeristen ook overtuigen om het zinkgat (veilig) te bezoeken. Gebruik plaatjes en tekst om jouw reclamefolder aantrekkelijk en informatief te maken. Vergeet niet om een goede, passende naam aan jouw zinkgat te geven.

Andere Lesopener Nederlands

Boek hedendaags Nederlands

Een kwarteeuw aan taal

De eerste 25 jaar van deze eeuw zitten erop. Genootschap Onze Taal maakte de balans op en ontdekte dat niet alleen de taal veranderd is, maar ook de manier waarop we ernaar kijken.

Bekijk
Fanfiction in blokjes

Fanfictie

Wetenschapper Welmoed Wagenaar doet onderzoek naar een bijzondere soort verhalen: fanfictie. Binnen fanfictie ontmoeten personages uit verschillende verhalen of werelden elkaar. Stel je eens voor wat er zou gebeuren als Mark Rutte op Zweinstein had gezeten. Dagelijks verschijnen tienduizenden nieuwe verhalen online.

Bekijk
Liefde voor poëzie

Poëzie

“Poëzie kan een manier worden om anders naar elkaar te luisteren”, zegt Ellen Deckwitz op NPO Radio 1. In haar column legt ze uit wat ze daarmee bedoelt.

Bekijk
Vrouw omringd door social media

Verbod op sociale media

In steeds meer landen staat het gebruik van sociale media door jongeren onder druk en gaan er stemmen op om strengere regels in te voeren. In Australië is het gebruik van sociale media door jongeren onder de zestien jaar bijvoorbeeld al verboden.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.