Home » Materiaal 12+ » Zweedse tweeling

Zweedse tweeling

Een eeneiige tweeling in Scandinavië: de ene broer woont in Zweden en de andere is lang geleden verhuisd naar Noorwegen. Ze bezochten elkaar wekelijks, maar door de coronamaatregelen was dat niet meer mogelijk. De inventieve tweeling vond daar een oplossing voor.

 

 Vragen vooraf

  1. Wat zou jouw oplossing zijn?
  2. Wie heb jij gemist tijdens de lockdown?

 

Lees de tekst en bekijk de video

Grensbeperking door corona houdt tweelingbroers (74) niet uit elkaar: “Iedere ontmoeting is feestje” | Instagram | AD.nl

 

Video van een ontmoeting op de brug

 

Vragen bij de tekst en de video

  1. Hoe ver wonen de broers bij elkaar vandaan?
  2. Waarom woont de ene broer niet meer in Zweden?
  3. Hun afspraak is afgelopen jaar drie keer niet doorgegaan. Hoe kwam dat?
  4. De broers spreken af in het midden van een brug. Waarom mag dat wel?
  5. De broers hebben enige bekendheid verworven door deze actie. Wat vind je daarvan?
  6. In de video zie je voor je hoe zo’n ontmoeting eruitziet. Wat is je eerste reactie?

 

Aan de slag

 Optie 1

Waar zouden de twee broers het over kunnen hebben tijdens hun wekelijkse ontmoeting op de brug? Je mag je fantasie de vrije loop laten!

Schrijf een gesprek uit (200 – 300 woorden) waarin je de leestekens op een goede manier gebruikt. Je doet dat dus als volgt:

Ola: “……”

Pontus: “…”

 

Optie 2

De politie heeft de broers al eens tegengehouden. Bedenk zelf een spannende scène (200 – 300 woorden) waarin de broers de politie om de tuin leiden, zodat ze elkaar toch op de brug kunnen zien.

 

Optie 3

Wie miste jij tijdens de lockdown? Op welke creatieve en ongebruikelijke manier (die ook nieuwswaardig is) hadden jullie elkaar misschien toch kunnen zien? Beschrijf je plan in 200 – 300 woorden.

Antwoorden

WK20_Zweedse tweeling_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Mozaïek van verschillende gezichten

Rellen in Amsterdam bespreken in de klas

Karim Amghar is programmamaker en columnist, maar ook docent burgerschap op een mbo. In zijn klas bespreekt hij de rellen in Amsterdam van afgelopen tijd. Hij ziet de toekomst positief tegemoet.

Bekijk
Leerlingen controleren toetsresultaten

Proef met Magister

Een middelbare school in Zeist is een proef gestart: ouders kunnen twee maanden lang niet de cijfers van hun kinderen bekijken via de app van Magister.

Bekijk
Regeren leugens?

Regeert de domheid?

Afgelopen week verscheen het boek De domheid regeert van schrijver en columnist Sander Schimmelpenninck. In het tv-programma Eva legt hij uit wat hij met zijn boek wil overbrengen.

Bekijk
Democraat Kamala Harris en Republikein Donald Trump

De Amerikaanse verkiezingen

Deze week wordt de strijd om het Amerikaanse presidentschap beslist. Wie komt er in het Witte Huis: Kamala Harris of Donald Trump? Het is een nek-aan-nekrace. Correspondent Erik Mouthaan geeft vier redenen waarom zowel Harris als Trump zou kunnen winnen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.