Home » VO-scholen weer open: proefperiode voor na de zomervakantie?

VO-scholen weer open: proefperiode voor na de zomervakantie?

Vandaag openen de deuren van het voortgezet onderwijs. Voor veel scholen is het een behoorlijke puzzel om, net nu het afstandsonderwijs lekker liep, voor de vakantie nog op te starten. Daarom gaan veel scholen vandaag niet open voor lessen, die blijven veel scholen aanbieden via afstandsonderwijs. Wel komen leerlingen naar school voor hulp, toetsen en sociale activiteiten.

In het Onderwijsblad vertelt Dorien Pepping, rector op het Dominicus College in Nijmegen, dat er nog maar twee weken zou worden lesgegeven tot aan de zomervakantie. “Om voor die twee weken alles om te gooien zagen we niet zitten. Het afstandsonderwijs loopt goed.” Volgens Pepping beamen zowel de ouders als de leerlingen dat.

Ook de anderhalve meter afstand maakt het in de praktijk lastig om alles goed te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan praktijklessen. Alles wat de leerlingen aanraken, moet worden gedesinfecteerd. Of neem de lessen houtbewerking op het vmbo. Als docent moet je dan naast je leerling staan om snel te kunnen ingrijpen. Dat kan niet als je anderhalve meter afstand moet houden. Daarom kiezen veel vmbo-scholen ervoor om nu eerst andere lesstof te behandelen en pas na de zomervakantie de praktische lessen weer op te starten.

Plus: wanneer je alles goed hebt geregeld met looprichtingen en kleine groepjes met voldoende afstand tussen de tafeltjes, dan nog heb je te maken met het typische pubergedrag: klitten. Pubers willen elkaar in de armen kunnen vliegen en maken selfies waarbij ze hun hoofden tegen elkaar houden. Zie dat maar eens tegen te houden in de pauzes.

Trappelen om weer naar school te kunnen

Toch willen alle scholen dolgraag hun leerlingen weer terugzien op school. Docent Frank Kuipers, werkzaam op het Assink Lyceum in Haaksbergen, zegt in het AD: “We staan te trappelen om weer naar school te gaan. Dit beroep kies je voor de interactie met de leerlingen en die mis ik nu.”  De eerste weken begint het Assink Lyceum dan ook met mentorlessen, zodat Kuipers en zijn collega’s kunnen zien hoe het met de leerlingen gaat en waar ze behoefte aan hebben.

Veel scholen kiezen voor een soortgelijke aanpak en laten hun leerlingen naar school komen voor sociale activiteiten, toetsen en mentorlessen. Docent biologie en leerjaarscoördinator Stefan Lobbezoo van het Dalton Lyceum in Barendrecht vertelt in het AD dat zijn school contactmomenten reserveert voor leerlingen met achterstanden of een lastige thuissituatie. Ook de Amsterdamse Mavo begeleidt leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften. Daarnaast laten zij leerlingen vooral naar school komen zodat ze elkaar even kunnen zien.

Sociale functie van de school

De sociale functie van de school komt nu extra duidelijk naar voren. Zo zegt een woordvoerder van de VO-raad in Trouw: “School is niet alleen maar een leerinstituut waar je Frans en wiskunde leert. Het is een sociale omgeving. Wellicht hebben leerlingen familieleden die besmet zijn geweest met het coronavirus. Daar moet je het eerst over hebben.” René Rigter van de Noord-Hollandse Scholengemeenschap Sovon onderschrijft dat: “leerlingen moet eerst hun verhaal kwijt om een goede start te kunnen maken.”

Proefperiode voor na de zomervakantie

Scholen ervaren het openstellen van de school vlak voor de zomervakantie als lastig, al biedt het ook een kans om uit te proberen wat wel en niet werkt. Het is een goede voorbereiding op het nieuwe schooljaar. Volgens Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, is het een illusie om te denken dat het normale schoolleven dan al terugkeert. “Het is de bedoeling, om binnen de ruimte die er is, zoveel mogelijk lessen te geven. Daar kunnen scholen veel van leren.” Stelt hij in het AD. Zo ziet René Rigter het ook: door vast te oefenen, beginnen we volgend schooljaar met meer slagkracht.”

Hoe geeft jouw school invulling aan de heropening? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.