Home » Voorbereidingen voor een relaxed begin van het schooljaar

Voorbereidingen voor een relaxed begin van het schooljaar

Met een fijn gevoel aan je vakantie beginnen? Dat kan het beste als je al weet dat je straks relaxed aan het nieuwe schooljaar kan beginnen. Om dat voor elkaar te krijgen, kun je nu alvast wat voorbereidingen treffen. In dit artikel geven we handvatten om de start van het schooljaar vlot te laten verlopen.

Dit bericht is eerder verschenen op Onderwijs van Morgen

Waarschijnlijk ben je er nu even niet mee bezig – maar over enkele weken is het alweer zomervakantie. Tijdens de vakantie is het belangrijk om een aantal weken écht afstand van je werk te nemen. Hoe je dat doet? Onder meer door ervoor te zorgen dat je je werk netjes achterlaat. Immers: een goed begin is het halve werk. Als je het nieuwe schooljaar voorbereidt, weet je ook wat je ervan kunt verwachten.

Zo bereid je het schooljaar voor: best practices

Maar welke voorbereidingen kun je dan treffen? Op internet zijn heel wat verschillende tips en lijstjes te vinden. In dit artikel verzamelen we zes best practices. Daarmee geven we je handvatten om de start van het schooljaar relaxed te laten verlopen.

1. Evalueer het afgelopen schooljaar

Kijk samen met de leerlingen terug op het afgelopen schooljaar – van hun antwoorden kun je leren. Bedenk zelf ook: Welke les was een groot succes? En wanneer lukte het maar amper om de leerlingen bij de les te houden? Zo kun je minder succesvolle lessen upgraden en geslaagde lessen opnieuw geven.

2. Plan grote activiteiten alvast in

Studie- of schoolreisjes, Sinterklaas, de eindmusical, diploma-uitreikingen… Grote activiteiten waarvan je zeker weet dat ze voorbijkomen, kun je alvast inplannen. Het is daarbij handig om te bedenken met welke commissies je aankomend jaar mee wilt doen.

3. Zorg voor een jaarplanning

Maak een jaarplanning voor het komende schooljaar: niet alleen zelf, maar ook met het team en/of de sectie. Ook slim om in de jaarplanning op te nemen: de agenda voor de eerste schoolweken. Dan hoef je daar al niet meer over na te denken.

4. Leer je nieuwe leerlingen kennen

Zorg voor een goede overdracht. Praat met de leraar die je groep al gehad heeft en lees de dossiers. En bedenk ook alvast hoe je het contact met de ouders wilt gaan onderhouden.

5. Richt het lokaal in

Denk na over de tafelopstelling, daarmee kun je de sociale contacten tussen kinderen in een klas stimuleren. Zorg voor orde: bijvoorbeeld door je lokaal te ‘mariekondo-en’. Voor het po: denk ook na over de organisatie. Waar bewaar je de schriften en boeken, hoe zien verjaardagen eruit en hoe verloopt het wc-gebruik?

6. Bereid een leuke eerste les voor

Wie zorgt voor een fijne start heeft daar de rest van het schooljaar profijt van. Zorg dus voor een leuke eerste les waarin de leerlingen jou leren kennen, maar jij de leerlingen ook. Hoewel de meeste leerlingen elkaar al kennen vindt er vanaf de start van het nieuwe schooljaar altijd een groepsproces plaats, waarbij leerlingen hun (nieuwe) rol veroveren. Als leraar kun je dit proces positief beïnvloeden.

Verder lezen?

Beschouw deze zes best practices vooral als een hulpmiddel. Het moet niet zo, maar beschouw ze als fijne handvatten. Wil je er meer over lezen? In onze special ‘Start schooljaar’ vind je allerlei inspirerende artikelen waarmee je het nieuwe schooljaar goed kunt starten.

Deze lijst is niet compleet zonder jouw best practice. Dus: hoe bereid jij het nieuwe schooljaar voor? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

 

 

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.