Home » Waar komt de paashaas vandaan?

Waar komt de paashaas vandaan?

Jouw leerlingen hebben vast al wel eens gevraagd waar die paashaas toch vandaan komt. En wat die eieren ermee te maken hebben. Maar wist jij toen het antwoord? Wij helpen je een eindje op weg met vier mogelijke verklaringen.

Zoals bij elk verhaal, dat al generaties lang van mond-tot-mond wordt doorverteld, zijn er verschillende versies in omloop. Toch komt de kern uiteindelijk op hetzelfde neer: een haas die (gekleurde) eieren legt.

Mythe 1: Godin Ostara en het gewonde vogeltje

De paashaas vinden we terug in verschillende Germaanse mythen over Ostara, de godin van de lente en de vruchtbaarheid. Het Duitse woord voor Pasen, Ostern, zou van haar naam zijn afgeleid.

In een van de mythes vindt een klein meisje een gewond vogeltje. Ze vraagt de godin Ostara om hulp. De godin ziet dat het vogeltje er slecht aan toe is en niet meer zal kunnen vliegen. Daarom verandert zij het vogeltje in een haas. Ostara vertelt het meisje dat de haas één keer per jaar terug zal komen om gekleurde eieren te leggen.

Mythe 2: Godin Ostara en de gekke kip

Een andere verklaring voor de bijzondere band tussen paashaas en kip, is te vinden in het verhaal over Ostara’s gekke kip. Volgens de mythe verstopt die kip elke keer haar eieren zodra ze deze gelegd heeft. Daar kan de godin helaas niet om lachen. Ze verandert daarom de kip in een haas die de eieren weer moet zoeken.

De haas als symbool voor vruchtbaarheid

Vruchtbaarheidsfeesten, om de overgang van de winter naar de lente te vieren, zijn zo oud als de weg naar Rome. Zowel de haas als het ei zijn bekende symbolen voor vruchtbaarheid. De combinatie van die twee is een verklaring voor het ontstaan van het verhaal over een haas met een mand vol eieren op zijn rug.

Eieren als symbool voor wederopstanding

Met Pasen vieren christenen de wederopstanding van Christus. Eieren staan niet alleen symbool voor vruchtbaarheid, maar ook voor wedergeboorte. En dat niet alleen in de westerse wereld. Zo wordt bijvoorbeeld het Perzisch Nieuwjaar (rond 20 maart) ook ingeluid met geverfde eieren.

Heb jij de paashaas-vraag al eens gehad? En wat heb je toen geantwoord? Deel je ervaringen met ons via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslag De leraar: vakmanschap in onderwijs

De leraar: vakmanschap in onderwijs

In deze bundel vind je een rijke verzameling van belangrijke, wetenschappelijke inzichten voor de dagelijkse onderwijspraktijk.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.