Home » Wat moeten we nog weten (en doceren) over de clitoris?

Wat moeten we nog weten (en doceren) over de clitoris?

Op 24 mei staat Biologie voor Jou op de NIBI conferentie in Egmond aan Zee. Onze bijdrage dit jaar is een werkgroep van de stichting SKSPRAAT. Kleine spoiler: na de werkgroep zijn deelnemende docenten niet alleen kennis, maar ook een (3d model) vulva en clitoris rijker.

De volledige vorm van de clitoris is voor veel mensen nog niet zo lang als zodanig herkenbaar: pas sinds 2022 is de (correcte vorm van) clitoris opgenomen in de methode Biologie voor Jou. Malmberg was daarmee de eerste schoolboeken-uitgever in Nederland die zoveel ruimte aan dit geslachtsorgaan gaf. 

Het 3d model is vervaardigd door designbureau Chique de Piemel, die zich richt op het doorbreken van taboes rondom onze seksualiteit. In de clitoris en de vulva zitten magneten, waardoor ze aan elkaar geklikt kunnen worden. Op het vernieuwde vulva-deel zijn de binnenste en buitenste vulvalippen en de urethra (plasbuis) te zien. 

Thema Voortplanting & seksualiteit geactualiseerd

Komend schooljaar kunnen docenten en leerlingen nog meer vernieuwingen verwachten. De methode BvJ is meegegroeid met de huidige tijd en de maatschappij. Waarbij gelijkheid, gevoelens, emoties en empowerment een grote rol spelen. De ‘schaam’-bewoordingen zijn geschrapt; voor ons fascinerende lichaam hoeven wij ons uiteraard niet te schamen.

Kant-en-klare lesopdracht!

Lijkt het je leuk om dit onderwerp in je les te bespreken en meer te weten te komen over de ontwikkeling van lesstof over de clitoris? Bekijk hier de lesopdracht gemaakt door biologiedocent en toetsen-expert René Westra!

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.