Home » Welke droomberoepen hebben kinderen van nu?

Welke droomberoepen hebben kinderen van nu?

Je komt de vraag in elk vriendenboekje tegen: ‘Wat wil je worden als je groot bent?’ Maar zijn de antwoorden nog hetzelfde als twintig jaar geleden? Of hebben de nieuwe beroepen, zoals gamedesigner, vlogger en influencer, de traditionelere beroepen als dokter, juf en voetballer ingehaald?

Weet jij nog wat je vroeger wilde worden? En ben je het ook geworden? Ben je benieuwd of de droomberoepen van kinderen en jongeren overeenkomen met wat wij vroeger invulden? De website Vriendenboeken.nl onderzocht het bij groep 8. De OECD deed een internationaal onderzoek onder 15-jarigen. De antwoorden zorgen voor niet heel grote verrassingen. Of misschien toch wel: want waar blijven die ‘nieuwe’ beroepen?

Profvoetballer en juf

In het onderzoek in groep 8 zijn zo’n 1500 antwoorden geanalyseerd. Daaruit blijkt dat de antwoorden van kinderen heel divers zijn. Bij de jongens zijn maar liefst 159 verschillende beroepen genoemd; bij de meisjes gaat het om 142 beroepen. 23% van de kinderen heeft nog helemaal geen idee wat ze later willen worden. Wat staat er met stip op één als ze het wel weten? Profvoetballer bij de jongens en juf bij de meisjes.

Sporten & een eigen bedrijf

Sporten doen het goed bij de droomberoepen. Ruim 21% van de jongens en 8% van de meisjes droomt van een leven als sporter. Naast voetbal is hockey populair, zowel bij jongens als meisjes. Veel kinderen willen graag een eigen bedrijf runnen, waarbij meisjes vaker specificeren aan welk type bedrijf ze denken. Bijvoorbeeld: eigenaar van een (sterren-)restaurant.

Verschillen en overeenkomsten in groep 8

Jongens willen ook graag game-ontwikkelaar, brandweerman, timmerman of rapper worden. Meisjes niet. Die kiezen liever voor apotheker, modeontwerper of schoonheidsspecialist. Jongens willen vaak een beroep dat met auto’s te maken heeft. Op meisjes heeft juist de medische wereld een aantrekkingskracht: zo’n 10% van de meisjes ziet wel een toekomst in ziekenhuis, bijvoorbeeld als (kinder)arts, chirurg of verpleegkundige. Kijk je naar de top 20 van droomberoepen, dan is er meer overlap. Zowel jongens als meisjes hebben een voorkeur voor beroepen als politieagent, arts, advocaat, leerkracht, acteur, dierenarts of chef-kok.

Top 5 beroepen jongens

  1. Voetballer
  2. Architect
  3. ICT’er
  4. Gamer / E-sporter
  5. Eigen bedrijf

Top 5 beroepen meisjes

  1. Juf
  2. Dierenarts
  3. (Kinder)arts
  4. Eigen bedrijf
  5. Kapper

Ook jongeren kiezen ‘oude’ beroepen

Ook jongeren kiezen vooral voor traditionele, bekende beroepen. Dat blijkt uit onderzoek van de OECD onder een half miljoen 15-jarigen. Wereldwijd willen de meeste meisjes dokter worden en de jongens ingenieur. Die uitkomst verschilt bijna niet van de onderzoeksresultaten van twintig jaar geleden – en dat terwijl de arbeidsmarkt sinds 2000 wel is veranderd. Zorgelijk, volgens de onderzoekers: ‘De arbeidsmarkt verandert door de automatisering sneller dan ooit, dus straks worden kinderen opgeleid voor een baan die niet meer bestaat.’ Maar je kunt leerlingen nu al voorbereiden op (nog) niet bestaande banen.

Stereotype banen

Minette van den Bemd, voorzitter van de Vereniging van Schooldecanen en Loopbaanbegeleiders (VVSL), is niet verrast door de uitkomst: ‘Leerlingen kennen deze stereotype banen van televisie of uit hun omgeving.’ Alleen als zij haar leerlingen vraagt naar hun ultieme droombaan komt YouTuber of dj nog weleens voorbij. Vaak veranderen de voorkeuren van leerlingen nog als ze in aanraking komen met verschillende beroepen. Toch moeten de antwoorden van leerlingen wel serieus genomen worden.  Uit onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat bijna één op de vijf dertigers werkt in de sector die ze als tiener ambieerden.

Top 5 onder 15-jarige jongens

  1. ICT-professional
  2. Sporter
  3. Software-ontwikkelaar
  4. Technicus
  5. Onderwijzer

Top 5 onder 15-jarige meisjes

  1. Onderwijzer
  2. Dokter
  3. Psycholoog
  4. Verpleegkundige
  5. Advocaat

 

Heb jij de vraag naar een favoriet beroep al eens gesteld in je klas? En is de uitkomst dan verrassend of zie je een verschuiving? Laat het ons weten.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.