Home » Werkdruk in het werkveld: Hoe bereid je studenten daarop voor?

Werkdruk in het werkveld: Hoe bereid je studenten daarop voor?

Eugène Klerkx

Werkdruk komt in elke beroepsgroep voor: gebrek aan personeel, deadlines, werktijden, veiligheid, noem het maar op. Er wordt dan ook veel gevraagd van studenten wanneer ze in het werkveld komen. Hoe kun jij jouw studenten voorbereiden op een werkzaam leven? Op 15 maart geeft trainer en coach Eugène Klerkx je handvatten om jouw studenten te helpen in balans te blijven wanneer ze aan het werk gaan. Wij vroegen Eugène waarom dit zo’n belangrijk onderwerp is.

‘Studenten die net van school afkomen en gaan werken ervaren een toenemende werkdruk,’ zegt Klerkx. ‘Natuurlijk hebben studenten daar tijdens hun studie ook mee te maken gehad, maar op school kregen ze opdrachten waar ze een bepaalde tijd over mochten doen.’ Op de werkvloer is dat anders; er is veel te doen en er zijn vaak te weinig mensen om alle taken uit te voeren. Voor jongeren kan hun eerste baan dan ook echt even wennen zijn.

Generatiekloof

Volgens Klerkx is er een generatiekloof in de werkmentaliteit tussen jongere en oudere werknemers. Oudere werknemers zijn vaak meer van het ‘niet lullen maar poetsen’, loyaal en plichtsgetrouw, terwijl jongere werknemers meer belang hechten aan een goede balans tussen werk en privé. Daarnaast zijn jongeren minder gericht op carrière maken dan op het hebben van plezier in hun werk en hun leven. Dit kan leiden tot onbegrip en spanningen op de werkvloer.

Geluk en veerkracht

Geluk staat nu meer op de agenda dan vroeger. Volgens Klerkx, zelf behorend tot generatie X, hebben jongeren het misschien nog wel beter gehad dan zijn generatie, met ‘curlingouders’ die alles voor hen regelen. Maar is het de vraag of ze door de digitalisering en individualisering veerkrachtiger zijn geworden. Vergeet ook de impact van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne niet. Ook dat heeft nieuwe uitdagingen met zich meegebracht waarmee jonge werknemers moeten leren omgaan.

In je eentje met demente bewoners

In de zorg kan het extra pittig zijn om je carrière te beginnen. Hard werken met weinig collega’s, en er wordt regelmatig van je gevraagd om extra diensten te draaien. Soms staan jonge medewerkers in hun eentje op een afdeling met demente bewoners. ‘In de 24-uurszorg is het werk nooit af en kan het moeilijk zijn om iedereen tevreden te houden,’ zegt Klerkx. Dit kan leiden tot stress in het team en tot twijfels bij de jonge medewerker of die wel de juiste keuze heeft gemaakt.

Balans en werkgeluk

Belangrijk dus dat studenten goed voorbereid de arbeidsmarkt betreden. En dat ze weten hoe ze balans kunnen houden tussen de hectiek van het werk en hun privéleven. Zo kan hun werkgeluk vergroten en kunnen ze floreren in hun werk.

Wil jij je studenten goed voorbereiden? Volg dan de sessie van Eugène Klerkx op Onderwijs van Morgen Live!

Als docent kun je helpen om studenten goed voor te bereiden op het werkende leven. Op 15 maart zal Eugène Klerkx tijdens Onderwijs van Morgen Live! zijn beste tips met je delen. Laat je op dit gratis online event inspireren en begeleid jouw studenten naar het werkende leven.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels december

Boekentips Engels december

De winter komt om de hoek kijken, dus we kunnen wel wat hartverwarmende of juist ijskoude verhalen gebruiken om deze tijd goed door te komen.

Bekijk
Een kledingkast van een tiener

Lied van de maand: Ik weet het niet!

Elke dag maar die vraag wat je aan moet. Soms weet je het gewoon niet! Zing mee met een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.