Home » Whitepaper: alles over eigenaarschap

Whitepaper: alles over eigenaarschap

Welke vaardigheden hebben leerlingen nodig om eigenaar van hun leerproces te zijn? Welke rol speelt de docent? En hoe ziet dat er in de praktijk uit? Deze vragen staan centraal in de whitepaper De leerling als eigenaar van zijn leerproces: de achterliggende theorie van Leerling2020.

Om eigenaar te worden van zijn eigen leerproces, dient een leerling grofweg te beschikken over de volgende vaardigheden:

1. Hij moet regie kunnen nemen

Om zelfsturend te leren, moet je de regie kunnen nemen. Het is een van de belangrijkste vaardigheden om je eigen leerproces te sturen.

2. Hij moet samenwerkend kunnen leren

Er zijn verschillende belangrijke kenmerken voor samenwerkend leren. Onder meer of de leerling met anderen kan samenwerken om zo van hen te leren, of juist om hen te helpen bij hun leerproces.

3. Hij moet leerstrategieën kunnen toepassen

Een van de belangrijkste leerstrategieën is leerdoelen stellen. Kan de leerling dit? En kan hij een planning maken en de uitvoering daarvan nauwgezet volgen?

4. Hij moet kunnen reflecteren

En tot slot: in staat zijn om te reflecteren op je eigen gedrag. Ook dat is een onmisbare vaardigheid; het draagt bij aan het leren om te leren.

Download de whitepaper

In de whitepaper vind je naast uitgebreide informatie over alle vaardigheden ook extra achtergrondinformatie over het vergroten van eigenaarschap bij leerlingen. Je download de whitepaper via de website van Leerling2020. En ben je benieuwd hoe schoolleiders gebruikmaken van de whitepaper? Dat lees je hier.

Op welke vaardigheid focus jij je tijdens de les het meest? Of gaat het bij jou gelijk op? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

staand vergaderen

8 tips: Anders vergaderen

Sluipt de sleur soms stiekem in jullie vergaderingen? Werken jullie altijd maar routinematig de agenda af? Doe nieuwe inspiratie op met deze tips om anders te vergaderen.

Bekijk

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.