Leerlingen met dyslexie hebben moeite met taal. Het lezen, spellen en schrijven gaat bij deze leerlingen moeizamer dan bij leerlingen zonder dyslexie. Op het vmbo is 15% van de leerlingen dyslectisch. Op de havo is dit 11% en op het vwo 6%. Leerlingen met dyslexie zijn gebaat bij goede, compenserende hulpmiddelen. Maar welke dyslexiesoftware werkt nou echt?
Wat is dyslexie?
Dyslexie is een Grieks woord en betekent letterlijk: beperkt met woorden en taal. Het is een aandoening in de hersenen die het aanleren van lezen of spellen kan beperken. Dit heeft invloed op technisch lezen, maar ook op begrijpend lezen. Niet iedere leerling met dyslexie is hetzelfde. Er zijn verschillende typen en gradaties. Daarnaast is er ook een groep leerlingen die geen dyslexie hebben, maar wel moeite hebben met lezen door bijvoorbeeld een beperkte woordenschat of een lage intelligentie.
Compenserende hulpmiddelen
Om leerlingen met dyslexie te helpen wordt er vaak gebruik gemaakt van compenserende hulpmiddelen. Deze leerlingen krijgen bijvoorbeeld extra tijd bij een toets of het lettertype van de toets wordt vergroot. Ook zijn er speciale lettertypes ontwikkeld die het lezen voor leerlingen makkelijker kan maken. Soms helpt het ook om de achtergrondkleur aan te passen. Doordat leerlingen steeds vaker in digitale leeromgevingen werken, biedt dit nieuwe mogelijkeheden om leerlingen met dyslexie optimaal te ondersteunen
Overzicht geteste dyslexiesoftware
Malmberg heeft een whitepaper ontwikkeld waarin een overzicht is opgenomen van dyslexiesoftware die getest is en goed werkt in de digitale omgeving van Malmberg. Het betreft een overzicht van software, browserextensies en plug-ins die het mogelijk maken om bijvoorbeeld het lettertype of de letterafstand te vergroten of waarbij het mogelijk is om achtergrond- en of tekstkleuren te veranderen. Via een handig schema in de whitepaper klik je direct door naar de pagina, waarop wordt uitgelegd hoe je genoemde hulpmiddelen/software kunt installeren.