en andere weetjes over Nederland
Dit boek begint met: ‘Het is moeilijk om héél Nederland in één boek te krijgen als er al meer dan 243 verschillende Nederlandse toetjes zijn.’ Dan weet je meteen dat dit niet zomaar een boek over Nederland is. De auteur heeft humor en dat straalt het hele boek uit. Maar denk niet dat het één grote grap is! Er komen serieuze onderwerpen aan bod, zoals Willem van Oranje natuurlijk, de Elfstedentocht en de heilige Sint-Maarten. Verwacht ook een kritische blik, zoals in het verhaal over Jan Pieterszoon Coen, die toch een standbeeld kreeg, ook al was hij een moordenaar.
Tips om dit boek te gebruiken in de klas:
- Dit boek is geschikt voor kinderen in de bovenbouw.
- Voorlezen in de groep is erg leuk. Het zijn allemaal losse verhalen, dus je kunt ze op elk gewenst tijdstip lezen.
- De illustraties in dit boek zijn behalve erg leuk, ook vaak heel toepasselijk. Laat de kinderen meekijken. Of laat ze het boek doorbladeren zonder te lezen, want ook dat geeft al veel interessante input.
- Dit boek kun je natuurlijk gebruiken bij de geschiedenislessen, maar je kunt het ook goed gebruiken als introductie op het thema ‘Nederland’. Zoals de schrijver allerlei interessante gebeurtenissen heeft onderzocht en beschreven, kunnen de kinderen zelf ook op zoek gaan naar meer. Laat ze dit uitwerken als extra hoofdstuk bij dit boek of als presentatie.
- Maak ter afwisseling van een van de hoofdstukken een les begrijpend lezen.
- Je kunt ook een bepaald hoofdstuk uit dit boek verder uitdiepen. Neem bijvoorbeeld de kwestie van de korenwolf, die de bouw van een bedrijventerrein in Zuid-Limburg jarenlang tegenhield. Laat de kinderen op zoek gaan naar nieuwsberichten hierover of juist naar informatie over het diertje zelf. Hoeveel kunnen ze nog meer te weten komen?