Zelfmoord onder jongeren komt steeds vaker voor en ongeveer 10 procent van de Nederlandse jongeren heeft weleens suïcide gedachten. Uit onderzoek blijkt dat erover praten voor verlichting zorgt en ruimte geeft om naar andere oplossingen te kijken. Als docent kun je een sleutelrol spelen voor iemand die suïcidale gedachten heeft.
Speciaal voor docenten ontwikkelde 113 Zelfmoordpreventie de factsheet Suïcide in het onderwijs en een handreiking om het taboe dat erop rust te doorbreken. In de factsheet lees je achtergrondinformatie over suïcide en suïcidale gedachten onder jongeren. Ook lees je welke organisaties actief zijn en wat je zelf kunt doen om neerslachtigheid bij leerlingen in een vroeg stadium te signaleren. Ook de aangrijpende animatie ‘Wat bezielt iemand om zichzelf van het leven te beroven?’ geeft meer inzicht in hoe je iemand kunt helpen.
Als ik kon zeggen wat ik denk…
Daarnaast heeft 113 Zelfmoordpreventie een handreiking ontwikkeld die je kunt gebruiken om het taboe op het spreken over zelfmoord te doorbreken. Aan de hand van het concrete stappenplan leer je hoe met leerlingen een gesprek kunt voeren over zelfmoordgedachten en eventuele plannen. Ook leer je welke hulpverlening je zou kunnen inschakelen en hoe je als school een suïcidepreventie-protocol kunt opstellen.
Waar kunnen leerlingen bij jou op school terecht? En heb je weleens met leerlingen gesproken over zelfmoord? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.