Home » Zij-instromen: zo doe je dat

Zij-instromen: zo doe je dat

De vakantie is vaak een periode waarin je de tijd hebt om na te denken over je werk. Want wat wil je nou eigenlijk? Misschien weleens heel wat anders dan lesgeven. Of je staat nu nog niet voor de klas, maar zou dat juist wel willen. Hoe doe je dat: zij-instromen in het onderwijs?

Het zou zomaar kunnen dat je droomt van een baan in het onderwijs. Ook al doe je nu totaal ander werk, als je voldoet aan de eisen kun je zij-instromer worden. Dat ben je als je vanuit een ander beroep leraar wilt worden. Of als je al leraar bent, maar liever les wilt geven in een ander vak of andere onderwijssector.

Werk en opleiding combineren

Volgens het ministerie van Onderwijs kun je met de juiste vooropleiding en ervaring lesgeven én je bevoegdheid halen. Je volgt dan een (verkorte) lerarenopleiding. En tegelijkertijd doe je in dienst van een school ervaring op als betaalde leraar voor de klas. Zo leer je op je werkplek: je combineert werk en opleiding.

Eisen primair en voortgezet onderwijs

Wil je in aanmerking komen voor het ‘traject zij-instroom in het beroep’? Dan gelden er diverse eisen. Voor het primair en voortgezet onderwijs moet je beschikken over een afgeronde hbo- of wo-opleiding, voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring voor het onderwijs en je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Voor beroepsgerichte profielen gelden afwijkende eisen.

Zelf op zoek naar een school

Wil je aan de slag als zij-instromer? Dan moet je zelf op zoek naar een school waar je wordt aangenomen en het traject kunt gaan volgen. Maar hoewel het lerarentekort groot is, zitten scholen niet altijd te springen om zij-instromers. Het kost namelijk veel tijd om zij-instromers te begeleiden. Tijd die er juist door het lerarentekort vaak niet is. Daarom zijn in verschillende steden initiatieven om scholen en zij-instromers aan elkaar te koppelen, bijvoorbeeld Het Schoolbureau in Amsterdam.

Geschiktheidstraining

Om te zien of je geschikt bent voor het onderwijs, moet je eerst deelnemen aan een geschiktheidsonderzoek. Een school kan dit onderzoek aanvragen, maar je kunt het ook zelf doen. Hieruit blijkt of je voldoende geschikt bent om direct voor de klas te staan; of het lukt om binnen twee jaar een bevoegdheid te halen; en welke aanvullende begeleiding en scholing je nodig hebt.

Geschikt? Voor de klas!

Blijkt uit het onderzoek dat je geschikt bent? Dan sluit je een scholings- en begeleidingsovereenkomst af met de school waarvoor je het zij-instroomtraject gaat volgen. Zij benoemen je voor maximaal twee jaar als leraar. In die periode geef je les en volg je scholing. Je wordt begeleid door zowel je school als de lerarenopleiding. Het getuigschrift dat je krijgt als je slaagt, is geen bachelordiploma. Wel ben je hiermee volledig bevoegd als groepsleerkracht (po) of vakleraar (vo).

Werken als hybride docent

Wil je wel lesgeven, maar je huidige beroep niet opgeven? Of andersom: werk je als docent maar zou je daarnaast wat anders willen doen? Dan kun je ervoor kiezen om hybride docent te worden: dan geef je les naast je huidige beroep.

Ben jij tevreden met je werk? Of zou je weleens wat anders willen? En hoe pak je dat dan aan?

Meer lezen?

Antwoorden op al je vragen vind je op de website Werken in het onderwijs. Daar vind je ook een checklist waarmee je kunt kijken wat jij nodig hebt om leraar te worden.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.