Home » Zo bereid je je voor op de eindtoets

Zo bereid je je voor op de eindtoets

Ieder jaar kiezen scholen voor een eindtoets. In het voorjaar mogen alle achtstegroepers zich namelijk weer buigen over allerlei (moeilijke) vragen. Hoe bereid je leerlingen zo goed mogelijk voor op deze eindtoets? Welke tips geef je als leerkracht mee aan de ouders? En hoe ga je om met de uitslag?

Sinds schooljaar 2014/2015 zijn alle reguliere basisscholen in Nederland verplicht om in groep 8 een eindtoets af te nemen. Ook is sindsdien het moment dat de toets plaatsvindt, verschoven van februari naar april. Met het verplichten van de eindtoets kwamen er nieuwe aanbieders op de markt. Naast de Centrale Eindtoets (voorheen beter bekend als de Citotoets) kennen we de IEP Eindtoets, Eindtoets Route 8, Dia-Eindtoets, CESAN Eindtoets en de AMN Eindtoets. Welke toets je als school ook kiest, het blijft voor veel leerlingen een spannend gebeurtenis. Met de juiste focus en verwachtingen presteert ieder kind op zijn best. Hieronder lees je hoe!

3x zo bereid jij je voor op de eindtoets

  1. Lees je goed in over de eindtoets. Ook al heb je eerder met dit bijltje gehakt, zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan. Lees de handleiding goed door en verzeker jezelf ervan dat je bij digitale toetsing goed geregistreerd staat en dat de juiste toetsen klaarstaan.
  2. Begin vrij snel na afname met het nakijkwerk en werk de stapel in één keer af. Zo behoud je je focus en krijg je een completer beeld van de sterktes en zwaktes van je leerlingen.
  3. Toets op het juiste moment. Kies een dag(deel) in de week waarop leerlingen lekker scherp zijn. Op vrijdagmiddag of net na een vrije dag is waarschijnlijk niet het juiste moment.

 3x zo bereid je leerlingen voor op de eindtoets

  1. Druk leerlingen op het hart dat er niets op het spel staat bij het maken van de eindtoets. Vertel ze dat jij als leerkracht een goed beeld hebt van wat ze kennen en kunnen. Deze toets werkt hierin, als het goed is, bevestigend.
  2. Écht oefenen voor de eindtoets is niet nodig. Je leerlingen ‘oefenen’ al acht jaar op deze stof. Wel kunnen leerlingen kennismaken met de vraagstelling die een eindtoets gebruikt. Lees van de volgende toetsen de vragen eens door: IEP toets oefenen en citotoets-oefenen.
  3. Betrek ouders bij de toetsperiode. Nodig hen uit voor een informatieavond, beveel informatieve boeken en gidsen aan en manage de verwachtingen. Als jij naar ouders toe duidelijk bent over de rol van de eindtoets binnen het schooladvies – adviesondersteuner geen adviesmaker – dan gaan zij er ontspannen mee om en dat is goed voor de kinderen.

3x zo bereid je je als ouder voor op de eindtoets

  1. Leg je kind uit dat het belangrijk is om rustig te werken, alles goed te lezen, een vraag even over te slaan wanneer deze te moeilijk is en later alle vragen nog eens door te lezen en waar mogelijk van een antwoord te voorzien.
  2. Een dag voor de eindtoets extra vroeg naar bed gaan, heeft minder effect dan een paar weken voor de toets al te beginnen met een regelmatig (slaap)ritme. Ook is het verstandig geen televisie te kijken of de iPad te gebruiken vlak voor het slapengaan.
  3. Zorg voor de broodnodige ontspanning. Heeft je kind ’s ochtends een toets gehad? Ga ’s middags wat leuks doen. Zit de toetsperiode erop? Sluit deze feestelijk af.

Als de uitslag tegenvalt

Soms pakt de eindtoets voor een leerling anders uit dan verwacht – veel beter of juist niet. Oordeel als leerkracht niet te snel en kijk rustig wat er gebeurd is. Bij een hogere uitkomst dan verwacht, mag je een advies heroverwegen. Kijk samen met de leerling ook wát hij zo goed heeft gemaakt. Dit kan heel leerzaam zijn voor hem. Bij een lagere uitkomst mag je een advies niet heroverwegen. Je kunt er wel voor kiezen om door te testen of een diagnostisch gesprek te voeren. Misschien hebben de zenuwen een grote rol gespeeld op het moment van testen. Belangrijk hierin is om het gesprek aan te gaan met leerling en ouder(s).

Verder lezen?

Kijk dan eens op wijzer over de basisschool. Hier vind je meer informatie over de verschillende eindtoetsen en een voorbeeldtoets. In de volgende vergelijkingstabel zie je precies de overeenkomsten en de verschillen tussen de Centrale Eindtoets, de IEP Eindtoets en Eindtoets Route 8. Voor ouders is er een informatieve gratis gids vol met tips over de eindtoets te krijgen via thuis in onderwijs. Lees ook het eerder op OVM verschenen artikel De kenmerken van een goede toets.

Hoe pak jij de voorbereidingen rondom de eindtoets aan? Wat werkt wel en wat werkt niet? Laat je tips en ervaringen achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.