Home » Zo bereidt ChatGPT jouw lessen voor

Zo bereidt ChatGPT jouw lessen voor

chat gpt

Een chatbot die zelf teksten kan schrijven, dat betekent nogal wat voor het onderwijs. We horen veel negatieve geluiden over ChatGPT. Bijvoorbeeld over leerlingen die de kunstmatig intelligente chatbot hun huiswerk laten maken. Maar toch biedt deze tool ook mogelijkheden. Zo bereid je bijvoorbeeld met ChatGPT je lessen voor!

Slim gebruik van ChatGPT

Grote kans dat je leerlingen ChatGPT al gebruiken en als snelkoppeling op hun bureaublad hebben staan. Het kunstmatige intelligentie-programma schrijft namelijk complete teksten op basis van een aantal simpele instructies. Ben je niet tevreden? Dan vertel je de robotschrijver wat je anders wilt zien. Binnen enkele seconden krijg je een nieuwe versie van je tekst.

Zo schrijven leerlingen binnen een mum van tijd hun boekverslag, werkstuk en spreekbeurt. Of beter gezegd, zo schrijft ChatGPT dat voor hen. Moet je de tool daarom verbannen uit de klas? Niet per se. We deelden eerder al tips hoe je ChatGPT inzet als leermiddel.

ChatGPT neemt je werk uit handen

De chatbot kan dus zelf teksten schrijven, maar ook huiswerkopdrachten beantwoorden en ideeën bedenken. Maar wacht, als de bot dat voor scholieren en studenten kan, dan kan ‘ie dat ook voor jou! We delen vijf ideeën waarmee ChatGPT jouw werk makkelijker maakt.

1. Doe inspiratie op voor een lesvoorbereiding

Loop je vast in je lesvoorbereiding? Gebruik ChatGPT als sparringpartner. Zo vroegen we om een leuke les over de voortplanting van kwallen. ChatGPT noemt de volgende elementen: introductie, video, knutselactiviteit, spel, discussie en afsluiting. En daar geeft de chatbot ook nog uitleg bij. Over het spel zegt het bijvoorbeeld:

‘Speel een spel waarbij de leerlingen in groepjes moeten werken en de verschillende stadia van de voortplanting van kwallen moeten beschrijven en uitbeelden. Bijvoorbeeld, een groepje beeldt de ongeslachtelijke voortplanting uit, terwijl een ander groepje de geslachtelijke voortplanting uitbeeldt.’ ChatGPT denkt dus niet altijd na over het effect van zo’n opdracht in de klas ;-).

2. Vraag om leerstrategieën voor lesstof

Je kunt ChatGPT vragen om leerstrategieën voor bepaalde lesstof. Zo geeft het bijvoorbeeld een leuke suggestie voor het leren van topografie: verbinden met de echte wereld. ‘Maak verbinding tussen topografie en de echte wereld door bijvoorbeeld te kijken naar actuele gebeurtenissen, reisprogramma’s en internationale sportevenementen.’ Leuk bedacht, ChatGPT!

3. Maak teksten op verschillende leesniveaus

Van één interessante tekst kun je verschillende versies vragen met verschillende leesmoeilijkheid. Hoe? Kopieer een tekst in ChatGPT of plak de link in de chat. Vraag vervolgens om de tekst eenvoudiger te schrijven. Niet eenvoudig genoeg? Dan stel je de vraag gewoon nog een keer, totdat je tekst het gewenste niveau heeft. Zo kan je leerlingen met leerproblemen over drempels helpen, zonder dat het je veel tijd kost om meerdere teksten te maken.

4. Laat toetsvragen bedenken

ChatGPT kan je zelfs helpen met het bedenken van vragen voor toetsen of opdrachten. Geef de schrijfrobot bijvoorbeeld een tekst over de Vietnamoorlog en vraag om tien meerkeuzevragen voor je leerlingen. Van de tien vragen zal minstens de helft kloppen en bruikbaar zijn. Uiteraard is het wel belangrijk om de vragen zelf te controleren. Kloppen de vragen inhoudelijk? Hebben de antwoorden de gewenste lengte en vorm? Is het taalgebruik op niveau voor je leerlingen? Zijn er misschien meerdere antwoorden mogelijk?

5. Maak een samenvatting van een tekst
Geen tijd om een lange tekst door te nemen in de voorbereiding van je les? Ook daar kan ChatGPT je bij helpen: vraag ChatGPT om een samenvatting. Dat scheelt jou een hoop tijd!

Gebruik jij ChatGPT al in de voorbereiding van jouw lessen? En heb je nog andere tips om de schrijftool op een slimme manier in te zetten? Deel het in onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht achter een stapel nakijkwerk

Efficiënter en eerlijker nakijken met AI

Waar docenten vroeger uren bezig waren met het handmatig nakijken van opdrachten, kan AI nu helpen om dit sneller en eerlijker te doen.

Bekijk
Campagnebeeld Week van de Mediawijsheid 2024

Voel jij je fijn bij je schermgebruik?

Media kunnen je verbinden met anderen en zorgen voor ontspanning, maar ze zijn ook een bron van onrust. Hoe ga je gezond om met je scherm?

Bekijk
Het woord bonus op houten blokken

Beleidsupdate: Bonus op Maat

Hebben schoolleiders bij jou op school al over de maatwerkbonus of beschikbaarheidstoelage gecommuniceerd?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.