Home » Zo kun jij prestatiedruk bespreekbaar maken in jouw klas

Zo kun jij prestatiedruk bespreekbaar maken in jouw klas

Hoe houd je je staande in een wereld waarin alles draait om beter, mooier en groter? 1 op de 3 jongeren ervaart prestatiedruk, wat veel ongezonde stress veroorzaakt. Toch wordt er niet veel over dit onderwerp gesproken. Young Impact en psycholoog Thijs Launspach creëerden het lespakket #GoedGenoeg om prestatiedruk bespreekbaar te maken in jouw klas. Rapper Pjotr, die eerder al een nummer over prestatiedruk maakte, is het gezicht van het bijbehorende gratis lespakket.

Lespakket

Het lespakket bevat onder andere een themales die ingaat op de oorzaken van prestatiedruk en handvatten biedt om iets tegen prestatiedruk te doen. Daarnaast komen jonge ervaringsdeskundigen aan het woord en worden jongeren gestimuleerd om ervaringen met elkaar te delen. De inhoud is opgezet met Thijs Launspach, psycholoog en schrijver van het boek ‘Je bent al genoeg’ en MIND Us, een stichting die zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren. De Nederlandse rapper Pjotr, die eerder al een nummer over prestatiedruk maakte, is het gezicht van het lespakket. Docenten kunnen de themales zelf geven of ervoor kiezen om deze kosteloos door een Young Impact-trainer in de klas te laten verzorgen.

Thijs Launspach: “Jongeren staan momenteel onder grote druk: door school, hun ouders, verwachtingen onderling en door wat ze op hun socials zien over hoe het leven eruit moet zien. Daar maak ik me als psycholoog behoorlijk zorgen over. Ik geloof: wil je je in deze wereld staande houden, dan moet je op jezelf leren vertrouwen – en je niets aantrekken van de wereld die alleen maar zegt dat je ’nog niet goed genoeg’ bent.”

Pjotr en Thijs Launspach tijdens de opnames van de themales. Foto door: Pixel Universe/Radek Leski

Challenge

Met het lespakket en een social media campagne worden jongeren opgeroepen om mee te doen met de #GoedGenoeg challenge. Door het hele land gaan jongeren elkaar complimenten geven om daarmee de boodschap te verspreiden dat iedereen al ‘goed genoeg’ is.

Wendy Kakebeeke, directeur van Young Impact: “Wij komen het hele jaar op veel scholen en signaleren dat prestatiedruk veel invloed heeft op de mentale gezondheid van jongeren. Wij maken het onderwerp bespreekbaar en stimuleren jongeren om complimenten met elkaar uit te wisselen. Zo verleggen we de focus van presteren naar wat zij allemaal al bereikt hebben.”

Over Young Impact

Young Impact is in zeven jaar tijd uitgegroeid tot één van de grootste spelers op het gebied van jongeren en maatschappelijke betrokkenheid in Nederland. Young Impact gelooft dat iedere jongere diens talent kan inzetten om daarmee een positieve impact te maken. Daarom reist de organisatie heel Nederland door om jongeren in actie te laten komen op thema’s als klimaat, maatschappij, diversiteit, gelijke kansen en (mentale) gezondheid. Young Impact biedt programma’s voor scholen en organisaties en organiseert evenementen zoals Young Impact Day en de Young Impact Awards. Daarnaast worden jaarrond verschillende campagnes georganiseerd, zoals #GoedGenoeg, om jongeren te bewegen impact te maken.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.