Home » Zomervakantie vieren doe je zo

Zomervakantie vieren doe je zo

Het is zomervakantie! Eindelijk, even vrij om bij te komen van weer een druk schooljaar. Als leraar krijg je vaak te horen dat je superveel vakantie hebt, maar vakantie zijn dan ook superbelangrijk. In dit artikel lees je waarom. Ook geven we je vijf tips om je werk echt even helemaal los te laten.

Voor leraren is de zomervakantie hét moment om de batterij weer op te laden. Heerlijk, maar je hebt vakantie ook daadwerkelijk nodig om te herstellen van de dagelijkse werkstress, zo blijkt uit onderzoek. In een vakantie daalt je stressniveau en ga je je beter voelen. Je slaapt lekkerder en ook je humeur krijgt er een enorme boost van.

Vakantie geeft rust

Vakantie is een tijdelijke pauze van werkverplichtingen. Even geen klassen vol leerlingen, geen rapportvergaderingen, geen oudergesprekken… In plaats daarvan heb je alle tijd om eindelijk dat boek eens te lezen, uitgebreid naar de kapper te gaan, uit te slapen en even lekker op vakantie te gaan.

Reizen maakt gelukkig

Volgens hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis maakt op vakantie gaan ons gelukkiger: ‘Reizen, vooral naar een land dat verbaast of verwondert, werkt als een emmertje sop voor je brein.’ Volgens Dijksterhuis doen we tegenwoordig vooral mentaal zwaar werk. ‘Als je nieuwe dingen ziet en beleeft, ruimt dat het mentale vuil op dat zich in je geest heeft opgestapeld: zorgen, verplichtingen, gedoe op het werk, overvolle mailboxen.’ Door te reizen komt je brein tot rust. ‘Daar komt bij dat je van verwondering oprecht blij kunt worden. Het gros van de mensen vaart daar wel bij,’ aldus Dijksterhuis.

Zelf je leven bepalen

In de vakantie kun je zelf besluiten hoe je leven eruitziet. Dat gevoel van vrijheid is volgens psychologen een van onze basisbehoeften. Een gevoel van autonomie werkt positief op ons functioneren en welzijn. In je werk kan dat gevoel van autonomie ontbreken. Maar tijdens de vakantie sta je zelf aan het roer. Misschien moet je onderhandelen met de rest van je gezin, maar ook het gevoel dat je keuzes hebt, werkt heilzaam.

Zo laat je je werk los

Tijdens de zomervakantie is het belangrijk om een aantal weken écht afstand van je werk te nemen. Vind je dat lastig? We geven je vijf tips die helpen:

  1. Laat je werk netjes achter.
    Leeg je mailbox en zet een out-of-office aan. Als je alles netjes achterlaat, hoef je er ook niet meer over na te denken.
  2. Plan vrije dagen voor je op vakantie gaat.
    Geef jezelf de tijd om te wennen aan niet-werken. Check geen e-mail meer en bereid je reis rustig voor. Zo kun je wennen aan een leven zonder werk.
  3. Schrijf je zorgen op.
    Heb je nog stress van je werk? Schrijf het van je af voor je op vakantie gaat. Dan hebben je hersenen het gevoel dat ze kunnen loslaten. Ook tijdens de vakantie kan dit helpen…
  4. Zoek afleiding.
    Merk je op vakantie dat je toch nog bezig bent met je werk? Zoek afleiding. Kies bijvoorbeeld een spannend of romantisch boek waarin je je helemaal kunt verliezen
  5. Houd het vakantiegevoel vast.
    Fijne vakantie gehad? Doe het rustig aan als je weer thuis bent. Plan niet te veel afspraken in, zodat je het relaxte gevoel nog even vast kunt houden. OVM wenst alle leraren een fijne, werkvrije vakantie!

Kun jij dat, je werk loslaten tijdens de vakantie? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.