In Utrecht vindt vandaag het Ta!ent Docentencongres Nederlands 2012 plaats. Een van de gasten is Elise Kremer: ze komt praten over haar manier om Nederlands leuk te maken voor haar leerlingen: die houden bij literatuuronderwijs een gezamenlijke weblog bij. Hoe maakt u uw lessen uitdagend?
Leesclub
Een eigen leesclub op internet. En het huiswerk? Iedere week een blog schrijven over het boek dat ze op dat moment aan het lezen zijn. Als docent stuurt Kremer haar leerlingen aan door iedere week een speerpunt te posten: karakterbeschrijvingen, ruimte en plaats en verteltijd en vertelde tijd zijn onderwerpen waar de leerlingen over moeten schrijven. Daarnaast geeft Kremer aan uit hoeveel woorden de posts moeten bestaan. De blog is een digitale variant van het leesdossier en sluit goed aan bij de leerlingen (bron: Levende Talen Magazine).
Woordspot
Om de woordenschat van leerlingen te verbeteren is Genootschap Onze Taal eerder dit jaar gestart met de website Woordspot: iedere week wordt daar in blogvorm een Nederlands woord besproken. Via Facebook of Twitter kunnen leerlingen zelf suggesties voor te bespreken woorden aandragen. Ook dit idee kunt u uitwerken met uw klas. Zo kunt u uw leerlingen iedere week laten bloggen over een woord dat ze tegenkomen en niet meteen begrijpen. Ook hier kunt u elementen aandragen die leerlingen in hun uitwerking mee moeten nemen.
Taalwim
Neerlandicus Wim Daniels pakt het heel anders aan. Hij gaat zelf voor de camera zitten om kijkers het een en ander bij te brengen over de Nederlandse Taal. Op zijn YouTube-kanaal Taalwim staan al bijna twintig video’s waarin hij de meest uiteenlopende woorden bespreekt. U kunt ze opzetten als lesstarter om de aandacht van uw leerlingen te vangen. Aan het einde van de les, als de aandacht van sommige leerlingen juist verslapt, is het een manier om de les met een positief gevoel over Nederlands af te sluiten.
Hoe zorgt u ervoor dat uw leerlingen plezier krijgen in de Nederlandse taal? Gebruikt u digitale middelen, zoals bijvoorbeeld video’s, om de interesse te wekken?
Lees ook: