De stelling van vorige week was: “Leerlingen moeten meer boeken lezen voor hun literatuurlijst”. Driekwart van de mensen die hebben gereageerd, gaf aan het hiermee eens te zijn. Uit de reacties op het bijbehorende artikel kwam naar voren dat leerlingen over het algemeen weinig zin hebben om te lezen, maar dat het toch goed is om hen zo veel mogelijk te blijven stimuleren om dat toch te doen. Zij zullen daar later profijt van hebben.
Ik moest aan deze discussie denken toen ik las over een jongen van 21, Aaron Swartz, die een bibliotheek is gestart op internet: OpenLibrary.org. Kennelijk zijn er onder de digital natives nog steeds jongeren te vinden met een passie voor boeken.
Aaron Swartz was op 14-jarige leeftijd al betrokken bij de ontwikkeling van RSS. Nu is het zijn droom om op OpenLibrary alle boeken van over de hele wereld te verzamelen, met daarbij alle mogelijke informatie over de boeken, de auteurs, recensies, bibliotheken die de boeken hebben en plaatsen waar de boeken te koop of te downloaden zijn. Deze informatie is voor iedereen toegankelijk en kan op allerlei manieren worden ingezien. Je kunt, zoals gebruikelijk, zoeken op trefwoorden, maar ook door de boeken ‘browsen’ via bijvoorbeeld beoordelingen of auteurs. Om dit te bereiken werkt OpenLibrary niet alleen samen met zo veel mogelijk bibliotheken, uitgevers en boekverkopers, maar kan iedereen een bijdrage leveren aan de informatie op de site, zoals dat bijvoorbeeld ook op Wikipedia gebeurt.
Helaas is er nu alleen nog een demoversie beschikbaar. Deze werkt niet altijd en is vooral gericht is op Engelstalige boeken. Toch is ook hierin al veel interessants te vinden. Zo is de tekst van het populaire boek The Curious Incident of the Dog in the Night-Time van Mark Haddon volledig online te lezen, zijn er scans van copyright vrije boeken waar je ‘echt’ doorheen kunt bladeren (bijvoorbeeld deze) en is er zelfs een stukje uit de Koran te vinden.
Als het Aaron lukt om zijn droom werkelijkheid te laten worden, dan is dit zeker een project om in de gaten te houden. En misschien is OpenLibrary wel een manier om leerlingen enthousiast(er) te maken voor boeken. Neem eens een kijkje op de demosite of volg de guided tour. We zijn benieuwd of u toekomst ziet in dit project.