Home » Podcasting: gedichten op je iPod

Podcasting: gedichten op je iPod

Op deze site hebben we het vaker gehad over podcasting. We horen ook van docenten dat zij het interessant vinden om podcasts te gebruiken in de les. Het is alleen niet altijd duidelijk hoe je podcasts nu precies in kunt zetten. Daarom publiceren we de komende weken een korte reeks over podcasts in het onderwijs. De vorige keren hebben we kort uitgelegd wat podcasts zijn en hoe je podcasts kunt maken. In dit derde artikel geven we een lesidee voor het inzetten van muziekpodcasts in de taalles.

Het gebruik van muziek om een taal te leren is niet nieuw. Aan het begin van het jaar schreven we al over Spaanstalige kinderen in Amerika die Engels leerden aan de hand van muziek op hun iPod. Zelf herinner ik me nog levendig het liedje waarmee we bij Frans de woorden leerden waarmee je de weg kunt vragen.

Het idee dat we vandaag bespreken, is gebaseerd op een idee dat ik tegenkwam op de site Edutopia: op een school in Sicilië leren leerlingen Latijn door gedichten zelf op muziek te zetten. Een idee dat bij uitstek geschikt is om deze ‘dode’ taal te laten leven, maar natuurlijk net zo geschikt is voor Duits, Frans of zelfs Nederlands.

Op Edutopia wordt uitgelegd hoe de leerlingen aan de slag gingen:
Het project bestaat uit twee delen. In het eerste deel bestuderen de leerlingen een aantal gedichten op de gebruikelijke manier. Ze bestuderen de tekst en de auteur en plaatsten de gedichten in hun (historische) context.

In het tweede deel kiezen groepjes leerlingen elk een gedicht. Eerst leren ze het ritme van het gedicht door het te klappen en te tekenen. Daarna gaan ze op zoek naar muziek: geen klassieke muziek, maar muziek die ze zelf goed kennen. De muziek mag niet te lang zijn, er mag niet in worden gezongen en het moet natuurlijk passen bij het ritme van het gedicht.

De leerlingen kunnen nu het gedicht zingen (of rappen) op de muziek. En het is natuurlijk nog leuker als je het kunt opslaan en terugluisteren op je eigen iPod. Hoe je dit doet, staat beschreven in de Podcasting handleiding bij het vorige artikel (download PDF). Op deze manier maken de leerlingen zelf iets waar ze trots op kunnen zijn en zijn ze tegelijkertijd op een eigentijdse manier bezig met taal en muziek.

 

Lees ook:
Podcasting: wat is dat eigenlijk?
Podcasting: hoe doe ik dat?
Download Podcasting handleiding

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.