Home » Podcasting: maak kennis met vodcasts

Podcasting: maak kennis met vodcasts

Op deze site hebben we het vaker gehad over podcasting. We horen ook van docenten dat zij het interessant vinden om podcasts te gebruiken in de les. Het is alleen niet altijd duidelijk hoe je podcasts nu precies in kunt zetten. Daarom publiceren we de komende tijd een korte reeks over podcasts in het onderwijs. De vorige keer hebben we al kort uitgelegd wat podcasts zijn, hoe je ze zelf kunt maken en was er een lesidee over het inzetten van podcasts. In dit vierde artikel willen we je kennis laten maken met een aanbieder van vodcasts (podcasts met video). Vodcasts kunnen erg interessant zijn voor het onderwijs.

TED (Technology, Entertainment, Design) is een wetenschappelijke vierdaagse bijeenkomst, die sinds 1984 jaarlijks gehouden wordt in Monterey (Californië) in de Verenigde Staten. Sprekers afkomstig uit de drie disciplines uit de titel vermaken en – vooral – informeren elkaar daar met korte lezingen over onderwerpen uit hun gebied van expertise of de wetenschap in het algemeen. Tijdens één bijeenkomst komen tientallen sprekers aan het woord (zie wikipedia ).

De bedoeling van TED is vooral om intelligente mensen een podium te geven om te proberen luisteraars te overtuigen van hun visie of nieuwe ideeën. Elke spreker heeft ongeveer achttien minuten de tijd voor zijn presentatie. Goede ideeën moeten zich van daaruit verspreiden over de wereld, ideologisch gezien. Daarom zet de organisatie van TED ook camera-opnames van het overgrote deel van de gehouden lezingen vrij toegankelijk op hun website. De daar aanwezige filmpjes worden vrijgegeven onder een Creative Commons license en zijn daarom voor iedereen gratis beschikbaar. Deze vodcasts kunnen worden gedownload naar je bureaublad, maar ook naar je i-pod om lekker in de trein te kijken.

De lezing van Ken Robinson PhD eis een buitengewoon goed voorbeeld van het vrije denken wat TED propageert. Hij brengt een totaal andere manier van denken over het huidige onderwijssysteem op een zeer toegankelijke manier en met veel humor. Daarnaast zijn er ook lezingen te vinden van Sergey Brin & Larry Page (oprichters Google), Bill Gates, Al Gore en Bill Clinton.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.